Стъкло и огледала

admin 20.11.2012 Коментарите са изключени

Единствената преграда между човешкото око и арт творбата е монтираното в рамка стъкло или поставената отпред прозрачна акрилна плоскост. Функцията и е на първо място защитна – пази произведението от механични наранявания и зацапване; също така служи за защита от прах и влага. Освен тази функция стъклото има свойството да не пропуска част от UV спектъра на светлината, предизвикващ стареене (пожълтяване) на материала на творбата.

Правилният избор на стъкло е от голямо значение за възприемане на арт произведението. От значение за изборът ни е осветеността на мястото и дали  е пряко или непряко осветено. Предлагаме четири вида стъкло – прозрачно 2 мм и антирефлексно 2 мм, УЛТРА прозрачно 2 мм и UV 99 2,5 мм.

Прозрачното стъкло се препоръчва във всеки случай, когато е възможно наблюдение на арт произведението без пречещи отражения и бликове. Предимството му е, че при прозрачно стъкло остават максимално възможно видими фини детайли, нюанси и щрихи от творбата.

Антирефлексното стъкло подобрява видимостта, а също и предотвратява проявата на отблясъци при неблагоприятни за наблюдение светлинни условия – пряка светлина например. Решаваща роля играе качеството на стъклото. Използва се и в случаи, когато се цели ефект на “матиране” на творбата.

УЛТРА прозрачното стъкло е едно от нашите специални стъкла за картини. Изработено е със специален просветляващ антрефлексен филм, който минимализира отражението до по-малко от 1%. това стъкло притежава и 70 % UV защита.

UV 99 стъкло е другото наше специално стъкло за дълготраен живот наистински ценни творби  предпазващо максимално от вредното химично въздействие на UV . Това стъкло притежава специална UV защитна стойност от 99% в диапазона на опасните UV лъчи от 300 до 380 nm. Тази защитна стойност надвишава дори и ISO стандарта 19802 за архивно рамкиране, който препоръчва стъкло с 97 % UV филтър.

Други материали, които използваме:

Плексигласът е материал, използван като алтернатива на  стъклото. Предимствата му са две: първо, по-малка вероятност от счупване и второ, много по-ниското му специфично тегло, което го прави удобен материал за използване при пътуващи изложби. Недостатък е, че лесно се драска, не се почиства с абразивни почистващи апарати.

Огледалата, които се предлагат за монтаж в рамка са с дебелина 3 мм, 4 мм, 6 мм. Възможна е поръчка на огледало с фасет по края, с различна ширина – 20 мм, 25 мм или 30 мм.

Коментарите са спрени