Картини на Владимир Димитров -Майстора в Москва с транспортни кутии от АртЕкспрес.

admin 24.10.2013 Коментарите са изключени

 
„Единствен Майстора от нашите художници може да бъде показан в чужбина без уговорки” /1929 г./
Сирак Скитник

1385329_533134950102860_372898137_n

Картини на Владимир Димитров – майстора заминаха за руската столица Москва с транспортни кутии, изработени в АртЕкспрес. Голяма изложба с 90 произведения на именития художник от фондовете на Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – град Кюстендил . Предпазването при транспорт е специфичен технологичен елемент за запазване на произведения от културното наследство. Транспортната кутия предпазва от влага, резки температурни промени и удари.

Близо 40 години след представянето на Майстора в Москва /през лятото на 1974 г. в Третяковската галерия с картини от фонда на ХГ – Кюстендил и НХГ/, отново в руската столица гостува голяма изложба с 90 произведения на именития български художник .

Представени са произведения /портрети, пейзажи, фигурални композиции/ от периода между 1920 – 1940 г.: тушове, рисувани в Рим през 1922 г., виртуозно изпълнени в щрих с перо; малки акварели от цикъла „Жътва”, рисувани в периода 1920 – 1923 г., като „проекти” за бъдещи картини; голямо форматни акварели от цикъла Цариград /работени през 1926 г. по поръчка на американския меценат на славянско изкуство Джон Крейн/; акварелен пейзаж от Сиракуза /1927 г./; акварелни портрети на войнишки /1920-те г./ и селски типове / 1930-те г./; маслената живопис е представена с множество автопортрети, рисувани през годините /1920, 1923, 1925, 1928, 1940 / и творби от зрялото му творчество /1925 – 1940 г./ период, в който Майстора живее и твори в с. Шишковци, Кюстендилско, негов съзнателен избор – да бъде близо до земята, хората и плодовете на техния труд.
Владимир Димитров Поппетров се ражда през 1882 г. в бедно семейство на потомствени свещеници, за да се превърне в едно от най-големите имена на българското изобразително изкуство. Прозвището Майстора получава от колегите си в Академията – признание за неговият талант и професионализъм. Животът му е изумителен пример за сливане между личността на аскет и тревожният, търсещ творец.
Изпълняващ военният си дълг като художник на фронта той участва в Балканската и Първата световна война, като малко след това се утвърждава като антагонист на академизма в изобразителното изкуство създавайки свой собствен пластичен език. Близък на идеите на толстоизма той се установява трайно в Кюстендил, където се раждат шедьоврите му ( Мома с ябълки, Селянин, Огнена есен,Пеещи жени,Целуване на ръка от цикъла „Сватба“,Българска мадона и др.). Вглеждайки се в платаната му виждаме, че творчеството на Майстора е отдаденост и мисия – да създаде национално по дух и форма изкуство.

Изложбата се организира от Столична община, съвместно със Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – град Кюстендил. Събитието е част от инициативите за „София и Югозападен регион – кандидат за европейска столица на Културата – 2019”.

Untitled-1

Коментарите са спрени